Czym różni się pigwowiec japoński od pigwy?

 

Wyglądem

Pigwowiec ma małe, okrągłe, twarde owoce. Skórka ich jest bardzo gładka w dotyku. Pigwa ma duże, mocno pachnące owoce, wielkości gruszki. Skórka pigwy polskiej zazwyczaj jest lekko woskowata, lepiąca.

Smakiem

Owoc pigwowca jest bardziej kwaskowaty od owocu pigwy, który jest neutralny w smaku. Pigwowiec równie ładnie pachnie jak pigwa.

Zachowaniem w gotowaniu

Pigwowiec zawiera więcej  pektyn (substancji żelujących) od pigwy, ma ostry, zdecydowany smak. Pigwa również zawiera pektyny (ale mniej), pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony. Pigwa podczas gotowania rozpada się szybciej niż pigwowiec.

Dostępnością

W handlu zazwyczaj spotykane są pigwy polskie, tureckie, greckie. Pigwowce pochodzą zazwyczaj z Polski (to dość popularny, przydomowy krzew).